Ocena: 5 Punkty: 53 646 Wejścia: INF czytaj więcej > |
Aromatyczna mieszanina róznych rodzajów pieprzu. Pieprz jest obok soli bodaj najpopularniejszą przyprawą wykorzystywaną w polskich kuchniach. Kulki pieprzu, małe i czarne, są używane bądź w całości, bądź w formie zmielonej, a miliony osób cenią sobie ostry, aromatyczny aromat świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Czarny pieprz, chociaż tak niezwykle popularny, jest jednak tylko jednym z kilku rodzajów pieprzu dostępnych na rynku, obok pieprzu zielonego, czerwonego i pieprzu białego. Dostępna,jest także mieszanka różnych rodzajów, czyli pieprz kolorowy. Warto wiedzieć, że chociaż rozróżnia się pieprze czarne, zielone i białe, to są to jagody tej samej rośliny, czyli pieprzu czarnego, zbierane na różnych etapach dojrzałości. Tylko pieprz czerwony należy do innego gatunku. Pieprz kolorowy, będący mieszanką czterech rodzajów pieprzu, dobranych według różnych proporcji, to aromatyczna mieszanka, którą wykorzystuje się zazwyczaj w kuchni azjatyckiej, szczególnie tej z południowo-wschodni regionów kontynentu azjatyckiego. |